Managementul integrat al pacientului oncologic

Managementul integrat al pacientului oncologic
Publicat: 03/02/2023, 18:05
Actualizat: 02/03/2023, 11:38

În România, cancerul constituie a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare și afectează semnificativ calitatea vieții pacienților. După perioada cu multe restricții prin care am trecut în ultimii aproape 3 ani, a fost înregistrat un val important de diagnostice de cancer în stadii avansate sau chiar depășite, date fiind dificultățile întâmpinate de pacienți în accesarea serviciilor medicale. Situația este și o pledoarie pentru importanța realizării periodice a testelor de screening, la grupele cu risc crescut de cancer, pentru a diagnostica bolile oncologice în stadiile incipiente, care sunt adesea complet curabile, cu rezultate foarte bune pe termen lung.

Odată stabilit diagnosticul de cancer, este nevoie de stabilirea celor mai bune opțiuni terapeutice prin implicarea specialiștilor cu experiență în tratamentul cancerului: medici oncologi, chirurgi, radioterapeuți, imagiști. Aceștia recomandă tratamentul personalizat, multimodal în cele mai multe cazuri, pentru a asigura pacienților șanse maxime de supraviețuire și o calitate a vieții cât mai bună.

Modalități terapeutice în cancer

Complexitatea cancerului este dată de faptul că grupează mai multe afecțiuni care pot avea evoluție și prognostic foarte diferite. Pornind de la acest gând, diagnosticul, stadializarea, tratamentul și monitorizarea acestor maladii într-o manieră cât mai corectă și mai eficientă necesită o abordare multidisciplinară și integrată. De asemenea, pentru reușita tratamentului și creșterea șanselor de vindecare, mai ales în cazurile dificile, este foarte important ca planul terapeutic să fie stabilit de o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board), pe baza celor mai noi ghiduri și protocoale internaționale, ținându-se cont, în același timp, și de particularitățile fiecărui pacient în parte.

Tratamentul pacientului cu cancer se poate realiza prin mai multe modalități: chirurgie, radioterapie, terapie sistemică (precum chimioterapia, terapia țintită și terapia imunologică) și îngrijire paliativă. Chirurgia oncologică poate fi utilizată pentru a elimina tumora prin intervenție chirurgicală, în funcție de tipul de cancer și de stadiul acestuia. Radioterapia poate fi utilizată pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a reduce mărimea tumorii prin expunerea acesteia la radiații. Chimioterapia poate fi administrată oral sau prin perfuzie intravenoasă și poate fi combinată cu alte forme de terapie pentru a maximiza efectul. Terapia țintită se concentrează pe blocarea unor molecule specifice care susțin creșterea celulelor canceroase, în timp ce terapia imunologică ajută sistemul imun al pacientului să lupte împotriva celulelor canceroase.
Îngrijirea paliativă se concentrează pe ameliorarea simptomelor și pe îmbunătățirea calității vieții pacientului, indiferent dacă acesta este în stadii avansate de boală sau nu. Aceasta poate include managementul durerii, consiliere și suport emoțional, precum și asistență cu activitățile zilnice.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

4 februarie este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, un eveniment menit să atragă atenția lumii întregi că managementul optim al cancerului nu poate și nu trebuie să sufere întârzieri. Cu toții avem dreptul de a fi informați corect despre cancer și de a avea acces la servicii de calitate pentru prevenție, diagnostic și tratament.

SANADOR este mereu alături de pacienții oncologici, oferindu-le acces la servicii integrate de screening, diagnostic și tratament. Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexității serviciilor medicale, asigură pacienților cu neoplazii o gamă complexă și completă de servicii integrate de diagnostic, tratament și urmărire post-terapeutică.

La Centrul Oncologic SANADOR, bolnavii cu cancer au acces la o gamă complexă de servicii medicale moderne, atât în regim ambulatoriu, cât și în regim de spitalizare de zi sau continuă. Diagnosticul, tratamentul și monitorizarea post-terapeutică a cancerului necesită o abordare integrată a serviciilor medicale din următoarele specialități: oncologie medicală, radioterapie (radioterapie externă, stereotaxie, brahiterapie), medicină nucleară (PET-CT, SPECT-CT, terapie izotopică), chirurgie oncologică (Centrul Oncologic SANADOR este integrat Spitalului Clinic SANADOR).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Când ajunge ciclonul în România! Meteorologii declară că valul de aer rece aduce lapoviță și...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Noi reguli pentru ITP. Președintele Iohannis a promulgat legea
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
De ce nu mai vor copiii lui Alin Oprea să știe de el: "Și eu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Cum poţi da valoare fotografiilor tale, cu un print foto calitativ, rapid şi profitabil
×